دانشیار، گروه مدیریت و برنامه ریزی درسی، واحد تهران جنوب، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران ، nourian2001@gmail.com
چکیده: (342 مشاهده)
زمینه: آسیبهای اجتماعی همواره برای جوامع، معضلات بسیاری را به همراه داشته است. صاحبنظران معتقدند که آیندۀ جامعه و کودکان و نوجوانان و میزان تأثیرپذیری آنها از آسیبهای اجتماعی به نحوۀ عملکرد نهادهای اجتماعی کننده مانند آموزش و پرورش بستگی دارد. با توجه کمبود الگوی برنامۀ درسی پیشگیری از آسیبهای اجتماعی در دورۀ پیشدبستانی، این مطالعۀ در پی شناسایی الگوی برنامۀ درسی دورۀ پیشدبستانی با رویکرد توانمندسازی در مقابل آسیبهای اجتماعی است.
هدف: پژوهش حاضر با هدف طراحی و ارائه الگوی برنامۀ درسی پیشدبستانی با رویکرد توانمندسازی در مقابل آسیبهای اجتماعی انجام شد.
روش: پژوهش حاضر با رویکرد کیفی و روش روایت پژوهی انجام شد. جامعۀ مورد مطالعه شامل تمامی مربیان با تجربه دورۀ پیشدبستانی (با سابقۀ کاری بیش از 15 سال) در شهر کرمان در سال تحصیلی 1401-1400 بود که با روش نمونهگیری هدفمند و بر مبنای اشباع نظری یافتهها، 9 نفر از آنها به عنوان نمونه انتخاب شدند. ابزار جمعآوری دادهها، مصاحبه نیمهساختاریافته بود. مصاحبهها در فاصلۀ زمانی اردیبهشت تا مردادماه سال 1400 انجام شد. تحلیل دادهها در این مطالعه با استفاده از روش تحلیل محتوای کیفی از نوع متعارف انجام شد.
یافته ها: در این پژوهش، 8 مؤلفه منطق و چرایی، اهداف آموزشی، راهبردهای یاددهی-یادگیری، مواد و منابع، شایستگیهای آموزگار، خانواده و ارزشیابی فراگیر استخراج شد. ابعاد الگوی برنامۀ درسی پیشدبستانی با رویکرد توانمندسازی در مقابل آسیبهای اجتماعی را می توان در 48 طبقه از جمله زندگی بهتر و آیندۀ درخشان، ایجاد و افزایش اعتماد به نفس، تقویت مهارتهای اجتماعی، مربی مسلط بر راهبردهای یاددهی و یادگیری، با روشهای ارزشیابی، مشاهده و ثبت گزارش توسط مربی و نیز والدین آشنا با تربیت جنسی دستهبندی نمود.
نتیجهگیری: نتایج پژوهش حاضر، پیشنهادهای کاربردی جهت بهبود برنامههای درسی و توانمندسازی کودکان پیش دبستانی در مقابل آسیبهای اجتماعی در بر دارد. ازاینرو به نظر میرسد لازم است که برنامهریزان آموزشی و درسی، به ویژه مربیان و والدین به مؤلفههای 8 گانه به دست آمده در مطالعۀ حاضر در جهت کسب توانمندسازی مقابله با آسیبهای اجتماعی در کودکان دورۀ پیشدبستانی استفاده کنند
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
تخصصي دریافت: 1402/9/18 | پذیرش: 1402/11/20 | انتشار: 1403/3/12
بازنشر اطلاعات |
|
این مقاله تحت شرایط مجوز کرییتیو کامنز (CC BY-NC-ND) قابل بازنشر است. |