پیام خود را بنویسید
زمستان 1403(بهمن)،                   برگشت به فهرست مقالات | برگشت به فهرست نسخه ها


XML English Abstract Print


استادیار، گروه روانشناسی، واحد گرمسار، دانشگاه آزاد اسلامی، گرمسار، ایران. ، A.mohammadi@iaugarmsar.ac.ir
چکیده:   (31 مشاهده)
زمینه: مداخله ­های ذهن­ آگاهی شامل خودنظم‌ ­جویی و توجه به تجربیات حال که به بازشناسی وقایع ذهنی کمک می­کند مورد توجه پژوهشگران قرار گرفته است. از طرف دیگر بازی درمانگری به عنوان فعالیت لذت­ بخش جسمی و ذهنی خود خواسته به افزایش مهارت ­های اجتماعی و خلاقیت می ­انجامد، با این وجود در زمینه بازی درمانگری مبتنی بر ذهن‌آگاهی جهت افزایش مهارت­ های اجتماعی و خلاقیت در جامعه مورد تحقیق شکاف تحقیقاتی وجود دارد.
هدف: پژوهش حاضر با هدف مقایسه اثربخشی آموزش مبتنی بر ذهن ‌آگاهی و بازی محور، بر مهارت­ های اجتماعی و خلاقیت دانش ‌آموزان مقطع ابتدایی شهرستان گرمسار انجام شد.
روش: پژوهش حاضر نیمه ­آزمایشی از نوع پیش ­آزمون، پس­ آزمون با گروه گواه و پیگیری دو ماهه بود. جامعه آماری پژوهش حاضر شامل تمامی دانش‌آموزان دوره ابتدایی در شهرستان گرمسار (7620 نفر) در سال تحصیلی 1400-1401 بود. شرکت­ کنندگان بر اساس روش نمونه‌ گیری هدفمند از نوع در دسترس در دو گروه آزمایش (هر گروه 15 نفر) و یک گروه گواه 15 نفره با توجه به معیارهای ورود به صورت تصادفی در سه گروه همتاسازی شد. در این مطالعه از پرسشنامه مهارت اجتماعی (ماتسون، 1983) و پرسشنامه خلاقیت (تورنس، 2001) استفاده شد. به ­منظور انجام پژوهش پروتکل بازی درمانی (جانسون و پارسون، 2023) در قالب 8 جلسه 60 دقیقه ‌ای و پروتکل ذهن ‌آگاهی (سیگال و همکاران، 2002) در قالب 8 جلسه 60 دقیقه ‌ای بر روی دو گروه آزمایش اجرا شد. تحلیل داده­ ها با روش تحلیل واریانس با اندازه­گیری مکرر در نرم ­افزار Spss انجام شد.
یافته­ ها: یافته­ های پژوهش نشان داد که با کنترل اثر پیش ­آزمون تفاوت معناداری ببن پس ­آزمون گروه آزمایش و گواه در مهارت­ های اجتماعی و خلاقیت دانش­ آموزان وجود دارد. براساس نتایج این پژوهش می­ توان گفت آموزش­ های مذکور منجر به ارتقای مهارت ­های اجتماعی و خلاقیت دانش ­آموزان شده است (001/0 >p).
نتیجه‌ گیری: نتایج این مطالعه نشان داد ذهن­ آگاهی و بازی درمانی قابلیت تأثیرگذاری بر مهارت­های اجتماعی و خلاقیت دانش­ آموزان را دارد. باتوجه به نتایج مثبت روش آموزشی ذهن‌آگاهی می‌تواند به‌عنوان یک روش مؤثر پیشگیری اولیه، جهت بهتر نمودن عملکرد تحصیلی دانش‌آموزان و تأمین بهداشت روانی آنان باشد و به‌عنوان یک واحد درسی یا فصلی از کتاب‌های آموزشی در دوره‌های مختلف تحصیلی اعم از دبستان، راهنمایی و دبیرستان تدریس شود.

 
متن کامل [PDF 1205 kb]   (17 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تخصصي
دریافت: 1402/9/24 | پذیرش: 1402/11/28

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
این مقاله تحت شرایط مجوز کرییتیو کامنز (CC BY-NC-ND) قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وبگاه متعلق به مجله علوم روانشناختی است.

طراحی و برنامه‌نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2024 CC BY-NC-ND 4.0 | Journal of Psychological Science

Designed & Developed by : Yektaweb

Creative Commons License
This work is licensed under the Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International (CC BY-NC-ND 4.0)