استادیار، گروه روانشناسی، واحد تهران شمال، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران. ، Sue.ershadi@gmail.com
چکیده: (778 مشاهده)
زمینه: با بررسی ادبیات جرائم خانوادگی، می توان به شکاف پژوهشی عمدهای در تحلیل دقیق پیچیدگیها و عوامل روانشناختی نهان در پس آن ها پی برد که مانع از درک کامل این معضل اجتماعی و پاسخگویی مؤثر به آن شده است. علیرغم شناسایی برخی روابط بین شرایط روانی خاص و رفتارهای مجرمانه، کمبود مطالعات تحلیلی در شناخت ریشههای عمیقتر و نهفته در این جرائم، برنامههای پیشگیری و مداخلهای را با چالش مواجه ساخته است. بنابراین، ضرورت دارد تا پژوهشهایی به صورت اختصاصی بر این شکاف تمرکز کرده و با بررسی دقیقتر عوامل روانشناختی فردی و بینفردی، راهکارهای یکپارچهتری برای دستیابی به راهحلهای قابل اجرا در مبارزه با جرائم خانوادگی ارائه دهند.
هدف: هدف این مطالعه کاوش عمیق در عوامل روانشناختی پشت پرده جرائم خانوادگی و توسعه راهکارهای مؤثر برای پیشگیری بود.
روش: مطالعه حاضر یک مطالعه مروری نقلی بود. با استفاده از کلیدواژههای جرائم خانوادگی، خشونت خانگی، الگوهای سوء رفتار در پایگاههای اختصاصی نظیر Medline ، SID، Magiran، PubMed، Scopus و Science Direct جستجو از سال 2000 الی 2023 انجام شد. تعداد 52 مقاله بازیابی شده و پس از بررسی ملاکهای ورود و خروج، در نهایت 16 مطالعه که ارتباط مستقیمی با موضوع داشتند مورد بررسی قرار گرفته و براساس بیانیه پریزما یافته های آن ها بایکدیگر ترکیب شد.
یافته ها: یافتههای پژوهش حاضر که از طریق مرور و تحلیل دقیق مطالعات منتشر شده در حوزه جرائم خانوادگی به دست آمدهاند، نشان میدهند که عوامل روانشناختی متعددی در وقوع این جرائم نقش دارند. این عوامل شامل آسیبهای روانی کودکی، اختلالات شخصیتی و رفتاری، افسردگی و اضطراب، مصرف الکل و مواد مخدر، فشارهای اقتصادی-اجتماعی و استرس، مهارتهای محدود در حل تعارض و تأثیر انتظارات و نقشهای جنسیتی سنتی و مسائل قدرت میباشند.
نتیجهگیری: بسیاری از مصادیق جرائم خانوادگی، نه در عوامل بیرونی بلکه در عمق پیچیدگیهای روانی افراد و الگوهای تعاملی درون خانوادهها ریشه دارند. شناخت این عوامل میتواند در طراحی برنامههای پیشگیرانه و درمانی که به سازماندهی بهتر روابط خانوادگی و کاهش آسیبهای ناشی از چنین جرائمی کمک میکنند، بسیار کارساز باشد. فهم عمیقتر از این مسائل به مددکاران اجتماعی، روانشناسان و مقامات قضائی اجازه میدهد تا اقدامات به مراتب مؤثرتری را برای حمایت از قربانیان و بازپروری عاملین این جرائم انجام دهند.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
عمومى دریافت: 1402/7/28 | پذیرش: 1402/9/3 | انتشار: 1402/10/1
بازنشر اطلاعات |
 |
این مقاله تحت شرایط مجوز کرییتیو کامنز (CC BY-NC-ND) قابل بازنشر است. |