پیام خود را بنویسید
زمستان 1403(بهمن)،                   برگشت به فهرست مقالات | برگشت به فهرست نسخه ها


XML English Abstract Print


استادیار، گروه روانشناسی، واحد نیشابور، دانشگاه آزاد اسلامی، نیشابور، ایران. ، Z.golmakan@gmail.com
چکیده:   (36 مشاهده)
زمینه: اهمیت روزافزون جذابیت ظاهری، نگرانی از شکل بدن و ترس از ظاهر جسمانی می ‌تواند در اقدام به جراجی زیبایی مؤثر باشد. تاکنون اثربخشی شیوه­ های مختلفی بر متغیرهایی مانند شرم از بدن و نشانه­های اختلال بدریخت انگاری بدن مورد بررسی قرار گرفته است ولی در این میان اثربخشی طرحواره درمانی مورد توجه پژوهشگران نبوده است. بنابراین ضروری است تأثیر این مداخله برای بهبود وضعیت روانشناختی در افراد متقاضی جراحی زیبایی بررسی شود.
هدف: هدف پژوهش حاضر، بررسی اثربخشی طرحواره درمانی بر کمال ­گرایی، شرم از بدن و نشانه­های اختلال بدریخت انگاری بدن در زنان متقاضی جراحی ­های زیبایی بود.
روش: روش پژوهش حاضر نیمه ­آزمایشی با طرح پیش ‌آزمون-پس ‌آزمون با گروه گواه و پیگیری دو ماهه بود. جامعه آماری شامل تمامی زنان متقاضی جراحی زیبایی مراجعه ­کننده به کلینیک زیبایی در شهر تهران در 9 ماهه اول سال 1400 بودند که که از بین آن‌ ها کلینیک فاطمه زهراء تهران به عنوان نمونه با شیوه در دسترس انتخاب شد و از میان مراجعه­ کنندگان به آن مرکز 30 نفر با توجه به معیارهای ورود به پژوهش انتخاب شدند و به طور تصادفی در دو گروه آزمایش و گواه قرار گرفتند. گروه آزمایش تحت طرحواره درمانی (یانگ و همکاران، 2006) به مدت 10 جلسه 90 دقیقه­ای قرار گرفت. تمامی شرکت­ کنندگان به ­وسیله ­ پرسشنامه‌های چند بعدی کمال ­گرایی (هویت و فلت، 1991)، شرم از تصویر بدن (دوارت و همکاران، 2014) و ترس از بدریختی بدنی (لیتلتون و همکاران، 2005) مورد ارزیابی قرار گرفتند. داده‌ ها از طریق نرم ­افزار SPSS-24 و آزمون تحلیل واریانس با اندازه‌ گیری‌ مکرر تحلیل شدند.
یافته­ ها: نتایج حاکی از اثربخشی طرحواره درمانی بر کاهش کمال ­گرایی، شرم از بدن و نشانه ­های اختلال بدریخت انگاری بدن بود
(05/0
p<). همچنین نتایج مربوط به اثر تعاملی بین زمان و گروه نشان می ‌دهد که این اثر در تمامی متغیرها معنی‌ دار است (05/0 >p). بنابراین بین سطوح مختلف زمان و سطوح مختلف گروه ‌ها تعامل وجود دارد.

نتیجه ‌گیری: با توجه به اثربخشی طرحواره درمانی، لزوم تمرکز بر این درمان به عنوان یکی از درمان ‌های کمکی، حمایتی و توانبخشی در کنار درمان دارویی در کاهش پیامدهای ناشی از کمال ­گرایی، شرم از بدن و نشانه­های اختلال بدریخت انگاری پیشنهاد می‌ شود.
متن کامل [PDF 1562 kb]   (23 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تخصصي
دریافت: 1402/10/12 | پذیرش: 1402/12/15

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
این مقاله تحت شرایط مجوز کرییتیو کامنز (CC BY-NC-ND) قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وبگاه متعلق به مجله علوم روانشناختی است.

طراحی و برنامه‌نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2024 CC BY-NC-ND 4.0 | Journal of Psychological Science

Designed & Developed by : Yektaweb

Creative Commons License
This work is licensed under the Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International (CC BY-NC-ND 4.0)