پیام خود را بنویسید
زمستان 1403(بهمن)،                   برگشت به فهرست مقالات | برگشت به فهرست نسخه ها


XML English Abstract Print


استادیار، گروه روانشناسی، واحد شیراز، دانشگاه آزاد اسلامی، شیراز، ایران. ، Mohammad.mozafari@iau.ac.ir
چکیده:   (57 مشاهده)
زمینه: رابطه مادر-کودک یکی از عوامل مهم برای رشد کودک محسوب می‌شود. تاکنون اثربخشی شیوه­های آموزشی مختلفی بر رابطه مادر و کودک انجام شده است ولی تاکنون مطالعه ­ای به بررسی مقایسه دو رویکرد پرکاربرد در این زمینه که می‌ تواند به تدابیر عملی برای بهبود روابط مادر-کودک و ارتقای سلامت ­روانی کودکان منجر شود نپرداخته است.
هدف: پژوهش حاضر با هدف مقایسه اثربخشی آموزش فرزندپروری مبتنی بر ذهنی­ سازی بر بهبود رابطه مادر-کودک انجام شد.
روش: روش پژوهش حاضر نیمه آزمایشی از نوع پیش­آزمون و پس­آزمون بود. جامعه آماری شامل تمامی مادران و کودکان با مشکلات رفتاری مراجعه‌ کننده به کلینیک ‌های آگاه، آفرینش و نیمرخ شهر شیراز در سال 1401 بود. نمونه پژوهش 40 نفر از مادران وکودکان بودند که با توجه به ملاک‌ های ورود و خروج به ‌صورت هدفمند انتخاب و به ‌صورت تصادفی در دو گروه آزمایشی (فرزندپروری مثبت و فرزندپروری مبتنی بر ذهنی ‌سازی) جایگزین شدند. پس از افت نمونه، ۱۵ مادر در گروه فرزندپروری مثبت و ۱۸ مادر در گروه فرزندپروری مبتنی بر ذهنی‌ سازی باقی مانند. شرکت ‌کنندگان قبل و پس از آموزش پرسشنامه‌ رابطه کودک- والد (پیانتا، ۱۹۹۲) را تکمیل کردند. یافته ‌های پژوهش با استفاده نرم ‌افزار SPSS-23 و با استفاده از تحلیل کوواریانس چندمتغیری مورد تجزیه ‌و تحلیل قرار گرفتند.
یافته ­ها: نتایج تحلیل کوواریانس چندمتغیری نشان داد که آموزش ­های فرزندپروری مثبت و فرزندپروری مبتنی بر ذهنی ‌سازی بر بهبود رابطه مادر-کودک اثربخش هستند (001/0 >P). نتایج آزمون­ های تعقیبی شفه نشان داد که آموزش فرزندپروری مبتنی بر ذهنی‌ سازی در مقایسه آموزش فرزندپروری مثبت تأثیر بیشتری بر بهبود رابطه مادر-کودک داشت (001/0 >P).
نتیجه‌ گیری: این نتایج می‌ توانند به والدین و متخصصان روانشناسی کمک کنند تا روش ‌های بهتری را برای پرورش و پشتیبانی از کودکان انتخاب کنند و روابط خانوادگی سالم‌ تری را تقویت نمایند. با توجه به یافته ‌ها می‌ توان نتیجه گرفت درمانگران می ‌توانند به ‌منظور اثربخشی بیشتر، از میان این دو آموزش، آموزش فرزندپروری مبتنی بر ذهنی ‌سازی را به ‌منظور بهبود رابطه مادر-کودک انتخاب کنند.
متن کامل [PDF 1309 kb]   (29 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: عمومى
دریافت: 1403/3/1 | پذیرش: 1403/5/3

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
این مقاله تحت شرایط مجوز کرییتیو کامنز (CC BY-NC-ND) قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وبگاه متعلق به مجله علوم روانشناختی است.

طراحی و برنامه‌نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2024 CC BY-NC-ND 4.0 | Journal of Psychological Science

Designed & Developed by : Yektaweb

Creative Commons License
This work is licensed under the Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International (CC BY-NC-ND 4.0)