پیام خود را بنویسید
زمستان 1403(بهمن)،                   برگشت به فهرست مقالات | برگشت به فهرست نسخه ها


XML English Abstract Print


استادیار، گروه زبان و ادبیات فارسی، واحد بروجرد، دانشگاه آزاد اسلامی، بروجرد، ایران. ، hojatolah.ghmoniri@iau.ac.ir
چکیده:   (31 مشاهده)
زمینه: انگاره ‌های کهن ‌الگویی از ناخودآگاه جمعی انسان‌ ها سرچشمه می‌ گیرند و به دلیل این  ‌که در ذات و نهاد انسان‌ها جای گرفته ‌اند، و در هر آنچه که محصول تفکّر و ذوق و احساس انسان باشد، بروز و ظهور پیدا می ‌کنند. از دیدگاه طرحواره افراط و تفریط در شکل ­گیری نیازهای روانشناختی باعث شکل ­گیری طرحواره می­شود. آثار ادبی و از جمله شعر نیز با توجه به این ‌که از روح و روان انسان برمی ‌آید، با انگاره ‌های کهن ‌الگویی پیوند خورده و شعر به عنوان رسانۀ ناخودآگاه جمعی انسان‌ ها مطرح می‌ شود.
هدف: هدف پژوهش حاضر بازتاب روانشناختی انگاره‌های کهن‌الگویی (یانگ) در اشعار شاعران نوپرداز کرد (نه شاعر برگزیده) است.
روش: در همین راستا، در این مقاله که به روش کتابخانه ‌ای نوشته شده، به بررسی انگاره ‌های کهن ‌الگویی در اشعار چندین نفر از شاعران نوپرداز کرد پرداخته شده است.
یافته­ ها: نتایج پژوهش نشان می ‌دهد که این شاعران از تصاویر و انگاره ‌های کهن ‌الگویی به وفور در شعر خود استفاده کرده ‌اند. البته این امر دلایل متعددی دارد؛ یکی این ‌که اغلب این شاعران با مظاهر تمدّن و شهرنشینی در ستیز هستند و عناصر طبیعت و روستا را به عنوان رؤیایی دست‌ نیافتنی در شعر خود مطرح می‌ کنند و این امر مستقیماً باعث ورود عناصر طبیعت و تصاویر کهن‌الگو به شعر آن ­ها می ‌شود. دلیل دوم اینکه، اغلب این شاعران گرایش سیاسی و اجتماعی دارند و مضامینی همچون آزادی و وطن از مضامین محوری اشعار آن­ ها محسوب می‌ شود منتها با توجه به محدودیت ‌ها، مجبور به روی آوردن به زبان نمادین و مبهم می ‌شوند.
نتیجه‌ گیری: این شاعران برای بیان مضمون آزادی و وطن به تشبیه و استعاره روی می‌ آورند و این امر نیز باعث ورود عناصر طبیعی و کهن‌ الگو گونه به شعر آن ­ها می ‌شود.
متن کامل [PDF 932 kb]   (18 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تخصصي
دریافت: 1403/4/11 | پذیرش: 1403/6/12

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
این مقاله تحت شرایط مجوز کرییتیو کامنز (CC BY-NC-ND) قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وبگاه متعلق به مجله علوم روانشناختی است.

طراحی و برنامه‌نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2024 CC BY-NC-ND 4.0 | Journal of Psychological Science

Designed & Developed by : Yektaweb

Creative Commons License
This work is licensed under the Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International (CC BY-NC-ND 4.0)