پیام خود را بنویسید
زمستان 1403(بهمن)،                   برگشت به فهرست مقالات | برگشت به فهرست نسخه ها


XML English Abstract Print


دانشیار، گروه روانشناسی، واحد تنکابن، دانشگاه آزاد اسلامی، تنکابن، ایران. ، sh.abolghasemi@iau.ac
چکیده:   (46 مشاهده)
زمینه: به نظر می ‌رسد با توجه به نقش هیجانات در تحمل پریشانی و انعطاف ­پذیری شناختی به عنوان دو بعد مهم اختلال اضطراب اجتماعی که یکی از ناتوان­کننده‌ ترین اختلالات اضطرابی است، بکارگیری درمان‌ هایی که هیجانات را هدف قرار می‌ دهند، می ‌تواند کمک کننده باشد.
هدف: هدف پژوهش حاضر، بررسی اثربخشی درمان هیجان ­مدار بر انعطاف ­پذیری شناختی و تحمل پریشانی در زنان متأهل دارای اختلال اضطراب اجتماعی بود.
روش: روش پژوهش، طرح نیمه آزمایشی به شیوۀ پیش‌آزمون-پس‌آزمون و پیگیری 45 روزه با گروه گواه بود. جامعه آماری شامل تمامی زنان متأهل دارای اختلال اضطراب اجتماعی مراجعه ­کننده به مراکز مشاوره روانشناختی منطقه 18 شهر تهران در سال 1402 بودند که از بین آن ‌ها 34 نفر از طریق نمونه­ گیری در دسترس و با توجه به معیارهای ورود به پژوهش انتخاب شدند و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و گواه قرار گرفتند. گروه آزمایش تحت درمان هیجان ­مدار (جانسون و همکاران، 2008) به مدت 9 جلسه 90 دقیقه­ای قرار گرفت. همه‌ی شرکت­ کنندگان توسط پرسشنامه ‌های انعطاف ­پذیری شناختی (دنیس و وندر وال، 2010) و تحمل پریشانی (سیمونز و گاهر، 2005) مورد ارزیابی قرار گرفتند. داده ‌ها از طریق نرم ­افزار SPSS-24 و آزمون تحلیل واریانس چندمتغیره با اندازه‌گیری ‌های مکرر تحلیل شدند.
یافته­ ها: نتایج حاکی از اثربخشی درمان هیجان­ مدار بر بهبود انعطاف ­پذیری شناختی (01/0 p<) و تحمل پریشانی (01/0 p<) و ماندگاری تأثیر آن در دوره پیگیری بود (01/0 p<).
نتیجه ‌گیری: با توجه به اثربخشی درمان هیجان ­مدار، لزوم تمرکز بر این درمان به عنوان یکی از درمان ‌های کمکی، حمایتی و توانبخشی در کنار درمان دارویی در کاهش پیامدهای ناشی از نقص در تحمل پریشانی و انعطاف­پذیری شناختی پیشنهاد می‌ شود.

 
متن کامل [PDF 1291 kb]   (21 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تخصصي
دریافت: 1403/4/14 | پذیرش: 1403/6/16

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
این مقاله تحت شرایط مجوز کرییتیو کامنز (CC BY-NC-ND) قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وبگاه متعلق به مجله علوم روانشناختی است.

طراحی و برنامه‌نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2024 CC BY-NC-ND 4.0 | Journal of Psychological Science

Designed & Developed by : Yektaweb

Creative Commons License
This work is licensed under the Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International (CC BY-NC-ND 4.0)