استاد گروه روانشناسی، دانشکده روانشناسی و علوم تربیتی، دانشگاه تهران، ایران. ، afrooz@ut.ac.ir
چکیده: (321 مشاهده)
زمینه: شناخت و تواناییهای شناختی کودکان نقش کلیدی در موفقیت تحصیلی و سازگاری اجتماعی آنها دارد. مقیاسهای سنجش شناختی رینولدز (RIAS-2) ابزاری معتبر برای ارزیابی این تواناییهاست، اما ساختار عاملی و اعتبار آن در کودکان شهر تهران بهطور کامل بررسی نشده است.
هدف: این پژوهش با هدف بررسی ساختار عاملی نسخه دوم مقیاس سنجش شناختی رینولدز در کودکان شهر تهران انجام شد.
روش: روش این پژوهش از نوع توصیفی- تحلیلی بود. جامعه آماری پژوهش شامل تمامیکودکان 3 تا 6 ساله شهر تهران بودند که از این جامعه یک گروه نمونه به حجم 200 نفر با روش نمونهگیری در دسترس انتخاب شد. سپس نسخه دوم مقیاسهای سنجش شناختی (رینولدز و کامپهاوس، 2015) بر روی گروه نمونه اجرا شد و دادهها با استفاده از روش تحلیل عامل تأییدی در نرمافزار لیزرل نسخه 8 تجزیه و تحلیل شد.
یافتهها: یافتهها نشان داد که از میان مدلهای مختلف، مدلهای تحلیل عاملی تأییدی تکعاملی هوش عمومی با چهار خردهمقیاس اصلی (حدس بزن، تصویر متناقض، استدلال کلامی و اشکال ناقص) و دوعاملی (کلامی و غیرکلامی) با چهار خردهمقیاس اصلی (حدس بزن، تصویر متناقض، استدلال کلامی و اشکال ناقص) از برازش مطلوب برخوردار بودند.
نتیجهگیری: نتایج این مطالعه میتواند به روانشناسان، مربیان و متخصصان حوزه کودک کمک کند تا با استفاده از نسخه دوم مقیاسهای سنجش شناختی رینولدز، ارزیابی دقیقتری از تواناییهای شناختی کودکان شهر تهران انجام دهند. این امر زمینهساز طراحی مداخلات آموزشی و شناختی هدفمند برای بهبود نقاط ضعف و تقویت نقاط قوت شناختی کودکان خواهد بود. همچنین، اعتبارسنجی این ابزار در جامعه ایرانی، امکان استفاده گستردهتر و مؤثرتر از آن را در پژوهشها و کاربردهای بالینی فراهم میکند.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
تخصصي دریافت: 1403/11/8 | پذیرش: 1403/12/15
بازنشر اطلاعات |
 |
این مقاله تحت شرایط مجوز کرییتیو کامنز (CC BY-NC-ND) قابل بازنشر است. |