دانشیار، گروه مدیریت آموزشی، واحد مشهد، دانشگاه آزاد اسلامی، مشهد، ایران. ، Mahmoud.ghorbani@mshdiau.ir
چکیده: (364 مشاهده)
زمینه: در عصر حاضر، آموزش و پرورش به عنوان یکی از مهم ترین ارکان توسعه پایدار، نقشی کلیدی در ارتقاء کیفیت نیروی انسانی و بهبود بهره وری جامعه دارد. با این حال، بسیاری از برنامه های آموزشی و توسعه ای در این حوزه، به دلیل تمرکز صرف بر انتقال دانش و مهارت های محدود، نتوانسته اند به طور کامل به اهداف ارتقاء منابع انسانی دست یابند. در این راستا، مدل توسعه منابع انسانی با رویکرد خود توسعه فردی به عنوان راهکاری نوین مطرح شده است که با تمرکز بر توانمندسازی فردی، ارتقاء مهارت های خودآموزی و خودبهبودی و تقویت روحیه خوداتکایی در فراگیران، به دنبال ایجاد تحولی اساسی در نظام آموزشی است.
هدف: هدف از پژوهش حاضر طراحی مدل توسعه منابع انسانی با رویکرد خود توسعه فردی کارکنان اداره کل و نواحی هفتگانه آموزش و پرورش مشهد است.
روش: این مطالعه که به روش ترکیبی و با رویکرد کیفی و کمی انجام شده، از نوع طرح های آمیخته اکتشافی است. با توجه به اینکه این تحقیق از دو فاز تشکیل شده در فاز کیفی جامعه آماری شامل مدیران و و معاونین اداره کل آموزش و پرورش استان خراسان در سال 1399 بوده که شامل 25 نفر بودند که با توجه به محدود بودن حجم جامعه از سرشماری استفاده شده است. در فاز کمی جامعه شامل کلیه کارکنان اداره کل آموزش و پرورش خراسان رضوی و مناطق هفت گانه آموزش و پرورش مشهد بوده که به تعداد 770 محدود بود که حجم نمونه با استفاده از نرم افزار جی پاور 260 نفر انتخاب شد که به صورت در دسترس تصادفی انجام گرفت. در بخش کیفی از روش دلفی و در بخش کمی از رویکرد معادلات ساختاری استفاده گردید.
یافته ها: نتایج بخش کیفی نشان که توسعه منابع انسانی دارای چهار بعد توسعه شغلی، توسعه عملکردی، مدیریت استعداد و فرایندهای توانمند ساز و 17 مؤلفه ی آموزش، کار تیمی، مهارت سازمانی، مسیر شغلی، روابط بین فردی، ارتباطات، نوآوری، رهبری، مسئولیت پذیری، انعطاف پذیری، جذب، بهسازی، نگهداشت، معنیداری، داشتن حق انتخاب، مؤثر بودن و مشارکت است. نتایج بخش کمی هم در مجموع نشان دهنده روایی (AVE)، پایایی (CR) و برازش (GOF) مناسب الگوی تدوین شده بوده است.
نتیجه گیری: نتایج نشان می دهد که مدل توسعه منابع انسانی با رویکرد خود توسعه فردی می تواند به طور مؤثری کیفیت آموزش و توانمندی های دانش آموزان در آموزش و پرورش مشهد را ارتقاء دهد. این مدل با تقویت خودآگاهی، خوداتکایی و مهارت های خودرهبری، بستری مناسب برای پرورش نیروی انسانی پویا و کارآمد در جامعه فراهم می کند.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
عمومى دریافت: 1402/5/15 | پذیرش: 1402/7/18 | انتشار: 1402/9/1
بازنشر اطلاعات |
 |
این مقاله تحت شرایط مجوز کرییتیو کامنز (CC BY-NC-ND) قابل بازنشر است. |