دانشیار، گروه روانشناسی، دانشکده علوم تربیتی و روانشناسی، دانشگاه الزهرا، تهران، ایران. ، rkhodabakhsh@alzahra.ac.ir
چکیده: (1120 مشاهده)
زمینه: با وجود اینکه نقش سبک دلبستگی، حرمت خود پایین، و حساسیت به طرد بالا در اعتیاد به تلفن همراه هوشمند تأیید شده است اما هنوز ابهامات فراوانی در نحوه تأثیر این عوامل بر اعتیاد به تلفن همراه هوشمند وجود دارد؛ حتی در برخی از موارد، نتایج پژوهشی در تناقض با یکدیگر هستند، شاید به این علت که غالباً این موارد مسستقل از هم بررسی شدهاند.
هدف: پژوهش حاضر با هدف بررسی نقش واسطهای حرمت خود و حساسیت به طرد در رابطه بین سبکهای دلبستگی و اعتیاد به تلفن همراه هوشمند صورت گرفت.
روش: به منظور بررسی رابطه غیر مستقیم سبک دلبستگی و تلفن همراه هوشمند از طریق حرمت خود و حساسیت به طرد، از روش معادلات ساختاری استفاده شد. کاربران 20 تا 34 سالهای که از تلفن همراه هوشمند استفاده میکردند جامعۀ آماری پژوهش را تشکیل میدادند. در این پژوهش 452 شرکتکننده 20 تا 34 ساله (1/49 درصد زنان و 50/9 درصد مردان) به صورت داوطلبانه، پرسشنامههای سبک دلبستگی بشارت (2011)، اعتیاد به تلفن همراه سواری (1393)، حرمت خود روزنبرگ (1965) و حساسیت به طرد نسخه بزرگسال برنسون و همکاران (2009) را تکمیل کردند.
یافته ها: نتایج تحلیل مسیر با استفاده از آزمون بوت استراپ نشان داد متغیرهای حرمت خود و حساسیت به طرد در رابطه بین سبکهای دلبستگی ایمن و اجتنابی با اعتیاد به تلفن همراه هوشمند نقش واسطهای جزئی داشته و در رابطه سبک دلبستگی مضطرب با اعتیاد به تلفن همراه هوشمند نقش واسطهای کامل را ایفا میکنند. همچنین جنسیت بر مسیر مستقیم سبک دلبستگی اجتنابی و اعتیاد به تلفن همراه هوشمند و مسیر غیرمستقیم سبک دلبستگی مضطرب و اعتیاد به تلفن همراه هوشمند، نقش تعدیلگری دارد.
نتیجهگیری: یافتههای پژوهش حاضر نشان میدهد که در راستای حل معضل اعتیاد به تلفن همراه هوشمند بهویژه در مورد زنان، توجه به مؤلفههای حرمت خود و حساسیت به طرد میتواند راه گشا باشد.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
تخصصي دریافت: 1400/9/6 | پذیرش: 1401/5/10 | انتشار: 1401/5/8
بازنشر اطلاعات |
 |
این مقاله تحت شرایط مجوز کرییتیو کامنز (CC BY-NC-ND) قابل بازنشر است. |