پیام خود را بنویسید
دوره 23، شماره 140 - ( پاییز 1403(آبان)، 1403 )                   جلد 23 شماره 140 صفحات 252-237 | برگشت به فهرست نسخه ها


XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Zanganeh Asadabadi N, Yazdakhasi A, Akbari A. (2024). Presenting a participatory leadership model based on psychological concepts in the education system. Journal of Psychological Science. 23(140), 237-252. doi:10.52547/JPS.23.140.2011
URL: http://psychologicalscience.ir/article-1-2193-fa.html
زنگنه اسدآبادی نجمه، یزدخواستی علی، اکبری احمد. ارائه مدل هدایت مشارکتی بر اساس مفاهیم روانشناختی در نظام آموزش و پرورش مجله علوم روانشناختی 1403; 23 (140) :252-237 10.52547/JPS.23.140.2011

URL: http://psychologicalscience.ir/article-1-2193-fa.html


دانشیار، گروه علوم تربیتی، دانشگاه کاشان، اصفهان، ایران. ، yazdkhasty@kashanu.ac.ir
چکیده:   (199 مشاهده)
 زمینه: با بررسی ­های انجام شده در زمینه آموزش و پرورش و مطالعات منتشر شده در این زمینه، نشان داده شد که مدل هدایت مشارکتی بر اساس مفاهیم روانشناختی در نظام آموزش و پرورش وجود ندارد.
هدف: هدف از پژوهش حاضر ارائه مدل رهبری توزیعی در نظام آموزش و پرورش شهر مشهد بود.
روش: تحقیق حاضر به روش کیفی از نوع اکتشافی و از روش تحلیل محتوای کیفی استفاده شد. همچنین این پژوهش از نوع توصیفی استبود که به صورت کاربردی انجام شد. جامعه آماری پژوهش، معاونان و مدیران مدارس خراسان رضوی بودند که به روش نمونه ­گیری هدفمند از آن­ ها نمونه­ گیری شد. بـا استفاده از مصاحبه نیمه­ساختاریافته اطلاعات مورد نیاز در جهت شناسایی ابعاد و مؤلفه ­های رهبری توزیعی تا حد اشباع از بین جامعه مورد بررسی تعداد 27 نمونه انتخاب شد و به گردآوری اطلاعات گردآوری شده و سپس با استفاده از نرم ­افزار اطلس تی.آی و روش کدگذاری، اطلاعات تحلیل خواهد شد. برای گردآوری داده ها از هر دو روش کتابخانه ­ای، میدانی و مصاحبه استفاده شده است. ابزار گردآوری داده­ ها، مصاحبه عمیق بود.
یافته ­ها: نتایج نشان داد که پنج دسته عامل به عنوان عوامل مهم در رهبری توزیعی در نظام آموزش و پرورش شهر مشهد دخیلی هستند. باتوجه به شناسایی عوامل پیشنهادی ارائه شد که امید است با انجام آن­ ها نظام آموزش و پرورش شهر مشهد و به تقلید از آن سایر استان ­ها پویایی خود را گسترده ­تر کنند و به اهداف و چشم ­انداز خود در راستای اهداف سازمان آموزش پرورش دست پیدا کنند.
نتیجه‌گیری: دسته اول از عوامل با عنوان چشم ­انداز و مأموریت نام ­گذاری شدند که شامل دو مقوله فرعی با عنوان اهداف روش و پذیرش اهداف بود. منظور از اهداف روش؛ تعیین و تنظیم اهداف روشن و شفاف؛ تعیین اهداف متناسب با شرایط؛ تعیین اهداف چالش برانگیز؛ تعیین اهداف قابل دستیابی؛ تقسیم اهداف کلان به اهداف جزیی و قابل حصول؛ اولویت بندی کردن اهداف بود. منظور از پذیرش اهداف مواردی همچون؛ ارائه بازخورد در مسیر دستیابی به اهداف، ایجاد تعهد و انگیزه در کارکنان برای رسیدن به اهداف، ایجاد درک و فهم اعضای در مورد اهداف، ایجاد رضایت درونی و بیرونی برای رسیدن به اهداف، همسوسازی هدف ­های کارکنان با اهداف سازمان، راستایی اهداف آموزش و پرورش با اهداف جامعه، همسویی ارزش ­های سازمانی و فردی و وجود طرح و برنامه واقع­ بینانه و اصولی بود. معجونی و همکاران (1401)؛ جانبو و هاندی (2020) به اهمیت داشتن اهداف و چشم­انداز در پژوهش‏های خود اشاره داشته‏اند. اولین گام در موفقیت یک سازمان پیدا کردن اهداف مناسب سازمانی است.
متن کامل [PDF 1176 kb]   (141 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: عمومى
دریافت: 1402/7/15 | پذیرش: 1403/3/1 | انتشار: 1403/6/6

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
این مقاله تحت شرایط مجوز کرییتیو کامنز (CC BY-NC-ND) قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وبگاه متعلق به مجله علوم روانشناختی است.

طراحی و برنامه‌نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2024 CC BY-NC-ND 4.0 | Journal of Psychological Science

Designed & Developed by : Yektaweb

Creative Commons License
This work is licensed under the Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International (CC BY-NC-ND 4.0)