استادیار، گروه علوم تربیتی، واحد بجنورد، دانشگاه آزاد اسلامی، بجنورد، ایران. ، m.pouromran@gmail.com
چکیده: (272 مشاهده)
زمینه: یک گام مهم برای پرداختن به اهداف آموزشی یک جامعه و یکی از عناصر مهم برای توسعه بلندمدت جوامع پرداختن به سواد شهروندی است. ازاین رو تمامی مجامع آموزشی تلاش می کنند تا در زمینه سواد شهروندی آموزش هایی ارائه کنند. سواد شهروندی ابعادی دارد که پرداختن به ابعاد روانشناختی آن حائز اهمیت است.
هدف: هدف پژوهش حاضر، طراحی و اعتباریابی مؤلفه های روانشناختی سواد شهروندی به منظور ارائه الگوی مطلوب بود.
روش: روش پژوهش استفاده از طرح پژوهش آمیخته (کیفی-کمی) از نوع اکتشافی بود. در بخش کیفی، جامعه ی آماری، اعضاء هیأت علمی و خبرگان، متخصصان و صاحبنظران بودند که 18 نفر با روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند. در بخش کمّی از اعضای هیات علمی حوزه تعلیم و تربیت و جامعه شناسی، مدرسین و خبرگان آموزش و پرورش استان خراسان شمالی، به تعداد 347 نفر به شیوهی تصادفی طبقه ای به عنوان نمونه تحقیق انتخاب شدند. تجزیه و تحلیل داده های کیفی با تحلیل مضمون و کدگذاری و داده های کمی با استفاده از روش های آمار توصیفی و استنباطی انجام شد. در بخش استنباط آماری نیز از روش الگویابی معادلات ساختاری (تحلیل عاملی اکتشافی و تحلیل عاملی تأییدی مرحله اول و دوم) با استفاده از نسخه 23 نرمافزار SPSS و نرم افزارهای AMOS استفاده شد.
یافته ها: یافته های پژوهش منجر به شناسایی و تأیید 4 مقوله اصلی و 20 عامل فرعی طبقه بندی نمود. یافته ها نشان داد این کدها شامل الزامات روانشناختی شهروندی، اطلاعات روانشناختی، علاقه روانشناختی و مشارکت روانشناختی می باشد. همچنین نتایج نشان داد که الگوی استخراج شده، از اعتبار درونی مناسب برخوردار می باشد.
نتیجه گیری: نتایج نشان داد که سواد شهروندی روانشناختی در بافت های متفاوتی صورت می گیرد و ابعاد گوناگونی دارد، مانند: ابعاد سیاسی، اجتماعی و فرهنگی شهروندی علاقه روانشناختی جامعه های گوناگون محلی، ملی و جهانی و عضویت داشتن در جامعه سیاسی است.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
عمومى دریافت: 1402/6/3 | پذیرش: 1402/8/5 | انتشار: 1402/9/1
بازنشر اطلاعات |
 |
این مقاله تحت شرایط مجوز کرییتیو کامنز (CC BY-NC-ND) قابل بازنشر است. |