استادیار، گروه مدیریت، واحد بیرجند، دانشگاه آزاد اسلامی، بیرجند، ایران.(نویسنده مسئول) ، h.rezaiefar@iaubir.ac.ir
چکیده: (191 مشاهده)
زمینه: عوامل روانشناختی در محل کار نه تنها شرایط شغلی فرد بلکه در بازنشستگی مطلوب یا بازگشت مجدد به همان شغل نیز تأثیرگذار است. در پژوهش حاضر چالش ها و راهکارهای روانشناختی بازگشت به کار با توجه به اینکه در پژوهشهای سابق به آن پرداخته نشده بود بررسی شد.
هدف: هدف از پژوهش حاضر بررسی چالشها و راهکارهای روانشناختی کارکنان بازنشسته پس از اشتغال مجدد به کار بود.
روش ها: پژوهش حاضر به لحاظ هدف کاربردی و بر حسب نحوه ی گردآوری دادهها، توصیفی از نوع پیمایشی است. روش نمونهگیری هدفمند استفاده شده است. معیارهای انتخاب خبرگان تسلط نظری، تجربه عملی، تمایل و توانایی مشارکت در پژوهش و دسترسی است با در نظر گرفتن معیارهای یادشده و اطمینان بیشتر در نهایت 25 تن از خبرگان در حوزهی منابع انسانی، رفتار سازمانی، آموزش و پرورش انتخاب شده است. تجزیه و تحلیل دادهها با رویکرد تفسیری ساختاری باروش ماتریس ضرایب تحلیل اثر متقاطع میباشد.
یافته ها: متغیرهای وابسته در این تحقیق، فاکتورهایی همچون نیازهای معیشتی و مادی، نیازهای ارتباطی و عاطفی، نیازهای روانشناختی، سلامتی روانشناختی، توسعه اجتماعی، ساختارآموزشی می باشند که بیشتر تحت تأثیر سایر عوامل هستند. در این تحقیق استراتژی معیشت محور، ویژگی های شغل، بهبود کیفیت زندگی، جزء متغیرهای مستقل می باشد. متغیرهای تأثیرگذار شامل متغیرهایی چون استراتژی کارآفرینی، ذینفعان، سیاستهای حمایتی، سیاستهای طراحی آموزشی و تخصیص بودجه اقتصادی می باشند که جزء متغیرهای کلیدی برای اشتغال مجدد کارکنان بازنشسته آموزش و پرورش به شمار میروند. متغیرهای پیوندی از قدرت نفوذ و وابستگی بالایی برخوردار است که در این تحقیق متغیر دووجهی کشف نشده است.
نتیجه گیری: با توجه به یافتهها میتوان نتیجه گرفت در نظر گرفتن و ایجاد یک سیستم حمایتی در محیط شغلی افراد با تأثیرگذاری زیاد در تمامی سطوح روانشناختی میتواند بر بهبودی روند اشتغال مجدد کارکنان بازنسشته تأثیرگذار باشد.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
عمومى دریافت: 1402/8/22 | پذیرش: 1403/8/1 | انتشار: 1402/8/10
بازنشر اطلاعات |
 |
این مقاله تحت شرایط مجوز کرییتیو کامنز (CC BY-NC-ND) قابل بازنشر است. |