پیام خود را بنویسید
پاییز 1403(مهر)،                   برگشت به فهرست مقالات | برگشت به فهرست نسخه ها


XML English Abstract Print


استادیار، گروه روانشناسی و علوم تربیتی، واحد کرمان، دانشگاه آزاد اسلامی، کرمان، ایران. ، Hajipour_1359@yahoo.com
چکیده:   (21 مشاهده)
زمینه: نقش میانجی تفکر نقادانه در تعامل با کمک ‌طلبی می ‌تواند درک ما را از چگونگی افزایش استقلال و کفایت دانش ‌آموزان در فرآیند یادگیری عمیق ‌تر سازد. با این وجود، به نظر می ‌رسد که بررسی‌ های کمی به این ابعاد پیچیده و تأثیرات متقابل انجام شده ‌اند، این شکاف تحقیقاتی، ضرورت و ارزش مطالعه ‌ی پیش‌ رو را در جهت ارتقا سیستم‌ های آموزشی کنونی تقویت می ‌نماید.
هدف: پژوهش حاضر با هدف تبیین الگوی یادگیری خودگردان مبتنی بر کمک طلبی با توجه به نقش میانجی تفکر نقادانه در دانش‌ آموزان دوره دوم ابتدایی استان کرمان انجام شد.
روش: پژوهش حاضر توصیفی و از نوع همبستگی و معادلات ساختاری بود. جامعه آماری شامل تمامی دانش ‌آموزان دوره دوم ابتدایی استان کرمان، در سال تحصیلی 1401-1402 به تعداد 170066 نفر بود. از این میان 310 نفر بر اساس روش نمونه ‌گیری خوشه ‌ای تصادفی چند مرحله ‌ای، از 4 شهرستان (راور، بافت، بم، رفسنجان) به عنوان نمونه انتخاب شدند. جهت جمع ‌آوری داده ‌ها از پرسشنامه ‌های، رفتار کمک ­طلبی (قدم‌ پور و سرمد، 1382)، پرسشنامه تفکر انتقادی (ریکتس، 2003) استفاده شد. پس از تکمیل پرسشنامه ‌ها و نمره ‌گذاری با نرم افزار آماری SPSS نسخه 23 و تجزیه و تحلیل داده ‌ها با استفاده از روش مدل ‌یابی معادلات ساختاری در نرم‌ افزار AMOS-23 انجام شد.
یافته ‌ها: نتایج نشان داد که بین تفکر نقادانه و یادگیری خودگردان رابطه معناداری وجود دارد (01/0 >P). همچنین نتایج نشان داد مسیرهای مستقیم این پژوهش معنادار شدند و مسیرهای غیرمستقیم یادگیری خودگردان مبتنی بر کمک­طلبی از طریق نقش میانجی تفکر نقادانه دانش‌آموزان معنادار بود. بر اساس یافته‌ها، مدل نهایی از برازش مطلوبی برخوردار بود (01/0 >P).
نتیجه‌ گیری: یافته ‌های این پژوهش می‌ توانند به طور ملموسی بر طراحی و اجرای برنامه ‌های درسی و مداخلات آموزشی تأثیر بگذارند، به ویژه در ترویج استقلال فکری و یادگیری مؤثر در دانش‌آموزان. با شناخت بهتر نقش تفکر نقادانه به عنوان یک عامل میانجی در فرآیند یادگیری خودگردان، معلمان و طراحان برنامه‌ های درسی می‌ توانند رویکردها و تکنیک‌ های مرتبط را در کلاس ‌های درس به کار بگیرند تا دانش ‌آموزان را در مسیرکمک ‌طلبی مؤثر و استفاده از تفکر انتقادی برای ارزیابی و حل مسائل هدایت کنند.
متن کامل [PDF 1145 kb]   (9 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تخصصي
دریافت: 1402/9/23 | پذیرش: 1402/11/25

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
این مقاله تحت شرایط مجوز کرییتیو کامنز (CC BY-NC-ND) قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وبگاه متعلق به مجله علوم روانشناختی است.

طراحی و برنامه‌نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2024 CC BY-NC-ND 4.0 | Journal of Psychological Science

Designed & Developed by : Yektaweb

Creative Commons License
This work is licensed under the Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International (CC BY-NC-ND 4.0)