استادیار، گروه روانشناسی، واحد اراک، دانشگاه آزاد اسلامی، اراک، ایران. ، zabih.pirani@iau.ac.ir
چکیده: (40 مشاهده)
زمینه: امروزه تعلیموتربیت به دنبال توسعه کیفیت آموزش - یادگیری، فضاهای آموزشی، تسهیل رشد همهجانبهی شخصیت و توانمندسازی فردی دانشآموزان باهدف آمادهسازی آنان بهعنوان قشر کارآمد و آیندهسازان جوامع است؛ بنابراین شناسایی فاکتورهایی که منجر به ارتقای پیشرفت تحصیلی دانشآموزان میشود، از اهمیت بسزایی برخوردار است.
هدف: هدف پژوهش حاضر همسنجی اثربخشی آموزش ذهنآگاهی مبتنی بر کاهش استرس و مهارت مدیریت زمان بر هیجانهای تحصیلی و اشتیاق تحصیلی بود.
روش: روش پژوهش نیمهآزمایشی با طرح پیشآزمون - پسآزمون با گروه گواه بود. جامعه آماری شامل تمامی دانشآموزان دختر دوره اول متوسطه شهرستان ری در سال تحصیلی 1399-1398 بود که ازطریق غربالگری از نتایج پیشآزمون، 45 دانشآموز انتخاب و در دو گروه آزمایشی و یک گروه گواه (15 نفر) به شیوه تصادفی ساده جایگذاری شدند. گروه آزمایشی اول مداخله ذهنآگاهی مبتنیبرکاهش استرس برگرفته از کتاب زندگی پردردسر (کابات زین، 2005) به مدت 8 جلسه و گروه آزمایشی دوم مهارت مدیریت زمان (تریسی و بریان، 2008) به مدت 10 جلسه آموزش دریافتکردند. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه های هیجانهای تحصیلی (پکران و همکاران، 2005) و اشتیاق تحصیلی (اسکاوفیلی و همکاران، 2002) استفاده شد. تحلیل داده ها با استفاده از روش تحلیل کوواریانس چندمتغیره مورد تجزیهوتحلیل آماری در نرم افزار SPSS نسخه 26 قرار گرفت.
یافته ها: نتایج نشان داد که آموزش ذهنآگاهی مبتنی بر کاهش استرس و مهارت مدیریت زمان بر هیجانهای تحصیلی و اشتیاق تحصیلی دانشآموزان در سطح معناداری 001/0 ˂P اثربخش بوده است. همچنین نتایج نشان داد که ذهنآگاهی بر مؤلفههای امید، خشم و اضطراب و مؤلفه مجذوب تحصیل شدن و مدیریت زمان نیز بر مؤلفههای لذت و خستگی و مؤلفههای اشتیاق تحصیلی و وقف تحصیل شدن در سطح معناداری 001/0 ˂P اثربخشتر بوده است.
نتیجه گیری: میتوان نتیجه گرفت که بهکارگیری مداخلههای آموزشی در فرآیندهای تحصیلی، زمینهساز تنظیم هیجانات و افزایش اشتیاق تحصیلی دانشآموزان خواهد بود.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
تخصصي دریافت: 1402/9/29 | پذیرش: 1402/11/30
بازنشر اطلاعات |
|
این مقاله تحت شرایط مجوز کرییتیو کامنز (CC BY-NC-ND) قابل بازنشر است. |