استاد، گروه روانشناسی، واحد کرمانشاه، دانشگاه آزاد اسلامی، کرمانشاه، ایران. ، Keivan@iauksh.ac.ir
چکیده: (269 مشاهده)
زمینه: سرمایهی روانشناختی یکی از مفاهیم جدیدی است که در روانشناسی مثبت نگر مطرح شده است و میتواند در افزایش توانمندی افراد در جنبههای مختلف زندگی بهخصوص درزمینۀ انعطاف پذیری و ابعاد مختلف تاب آوری نقش مهمی داشته باشد.
هدف: این مطالعه با هدف اثربخشی برنامه آموزش سرمایههای روانشناختی مبتنی بر روانشناسی مثبتگرایی بر تابآوری تحصیلی دانشآموزان انجام شد.
روش: روش پژوهش از نوع نیمه آزمایشی با طرح پژوهش از نوع پیشآزمون_ پسآزمون و پیگیری 2 ماهه با گروه گواه بود. جامعه آماری پژوهش را کلیه دانــشآمــوزان مقطع متوسطه اول و دوم شهر کرمانشاه در سال تحصیلی 1403-1402 تشکیل دادند. نمونه پژوهش 26 نفر از دانش آموزان مقطع متوسطه اوّل و دوم شهر کرمانشاه بودند که به روش نمونه گیری تصادفی انتخاب و بهصورت تصادفی در دو گروه آزمایشی و گواه گمارده شدند (هر گروه 13 نفر). دانش آموزان در سه موقعیت پیش آزمون، پس آزمون و با فاصله زمانی 2 ماهه به پرسشنامه تابآوری تحصیلی (ساموئلو، 2004) پاسخ دادند. گروه آزمایشی آموزش سرمایه های روانشناختی را مبتنی بر الگوی آموزشی لوتانز و یوسف (2004) در 12 جلسهی 90 دقیقهای دریافت کردند و گروه گواه در طول دوره آموزش هیچ مداخله ای دریافت نکردند. برای تحلیل دادهها از روش تحلیل واریانس با اندازهگیری مکرر با استفاده از نرمافزار SPSS. 25 استفاده شد.
یافته ها: نتایج حاصل از تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر نشان داد که بین نمرات درونگروهی پیشآزمون و پس آزمون (اثر مداخله) و پیش آزمون و پیگیری (اثر زمان) در متغیر تابآوری تحصیلی و مؤلفههای آن تفاوت وجود دارد (05/0≥P)، بین میانگین نمرات پس آزمون و پیگیری (ثبات مداخله) در متغیر تاب آوری تحصیلی و مؤلفه های آن تفاوت معناداری وجود ندارد. به عبارت ثبات مداخله در طی زمان حفظ شده است.
نتیجهگیری: براساس یافتههای پژوهش، میتوان نتیجه گرفت که برنامه آموزش سرمایههای روانشناختی مبتنی بر روانشناسی مثبت نگر بر افزایش تابآوری تحصیلی مؤثر بوده و میتوان از این روش درمانی برای افزایش تابآوری تحصیلی دانش آموزان استفاده کرد.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
تخصصي دریافت: 1403/4/29 | پذیرش: 1403/8/1 | انتشار: 1403/6/6
بازنشر اطلاعات |
|
این مقاله تحت شرایط مجوز کرییتیو کامنز (CC BY-NC-ND) قابل بازنشر است. |